Рецепти за коктейл Мохито

Оценете
(4 гласа)

 

Няма рецепта за приготвяне на коктейл Мохито която да не дава добър резултат!


Има много спорове кога е създадено Мохитото и от кого. Много хора твърдят, че е създадено в Куба в края на 19 век. Други са създали теорията че Мохито е била предпочитаната напитка на сър Франсис Дрейк в началото на 16 век. Според официалният сайт на коктейла Мохито - създателят му е английският пират Ричард Дрейк, който е направил първата версия на коктейла използвайки нерафиниран ром смесен с малко захар, лайм и мента. Говори се, че първоначалното име на Мохитото е било „El Draque”.


Какво е необходимо, за да се приготви Мохито:
50 ml. ром Havana club;
6 - 7 четвъртинки от Лайм или зелен лимон;
4 - 5 листа от мента;
2 бармански лъжички кафява захар;
сироп от захар на вкус;
Газирана вода до горе;


Стъпки за прготвяне на Мохито:
Намачкваме лайма, ментата и захарта заедно на дъното на висока чаша. След това напълваме с разбит лед и добавяме ром. Разбъркваме добре и добавяме малко от захарният сироп на вкус. Допълваме със сода. И накрая украсяваме с листа от мента.


Друг начин за приготвяне на Мохито:
Разтворете захарта в лимоновия сок във висока чаша, като бъркате непрекъснато;
Натъркайте листата мента по вътрешната страна и ги изхвърлете;
Напълнете чашата с натрошен лед и изсипете рома. Разбъркайте;
Допълнете чашата със содата и украсете със стръкче мента.


Още един начин за приготвяне на Мохито: Рецептите за коктейл Мохито
Във висока чаша (highball) разтрийте ментата със сока от зеления лимон и захарния сироп. Добавете 2-3 капки Angostura bitter, напълнете чашата с натрошен лед. Добавете рома и допълнете със газирана вода. Разбъркайте внимателно.
Украсете с листенце мента или резенче зелен лимон.


Как го правя аз ;-)
Взимам една стъклена водна чаша. Сипвам два пръста ром. След това взимам 4 - 5 листенца пресен джоджен, като леко ги смачквам с три пръста и ги пускам в чашата. Пак там сипвам 1/2 супена лъжица (или по-малко, на вкус) захар и сокът от едно малко тънкокоро лимонче, или лаймче за предпочитане. Най-накрая допълвам чашата с лед и газирана вода. После пийвам :)


Още история:  През 1862 година Don Facundo Bacardi Masso създава Bacardi, светъл ром, който заменя aguardiente в напитката. Наричат я Mojito ( идва от африканската дума mojo - малка магия) и така се появява познатия ни коктейл.
През 1934 година семейство Arechabala от Хавана започва производството на ром с марката Havana Club.
В съвременните варианти на кубинския “Мохито” ромът задължително трябва да бъде от Антилските острови. Някои считат, че “Мохито” без Havana Club – не е истински, други предпочитат Bacardi (до 1960 година произвеждан в Куба, а след национализацията в Пуерто-Рико), трети използват хаитянския Barbancourt, ямайския Captain Morgan или барбадоския Mount Gay.


Разнообразни са и добавките към основната напитка ( горещият “Мохито”, например се приготвя с липов мед). Говори се, че Фидел Кастро обича “Мохито” с ментов ликьор, а за Хемингуей барманите приготвяли специална разновидност на “Мохито” - Double Papa, в която количеството на рома се увеличавало двойно. 

Прочетена 2422 пъти
Още в тази категория: Миди по Бургаски »
Влезте, за да коментирате

Цитат на деня

"Тайната на успеха се крие в умението да приемаш гледната точка на другия и да погледнеш на нещата и през неговия поглед, освен през своя собствен"
Хенри Форд